Hambakivi

Mis on hambakivi? Kuidas see mõjutab minu lemmikut? Kuidas oma looma suuhügieeni eest hoolitseda ning hambakivist vabaneda?

Hambakivi – kindlasti on kõik lemmikloomade omanikud seda sõna kuulnud, mida see aga päriselt tähendab, teavad vähesed.
Paar kuud tagasi toimus Lemmikupesas loeng, kus räägiti huvilistele hammastest ja hammaste hooldamisest – teemegi Teile väikese ülevaate.

Mis on hambakivi ja kuidas me selle ära tunneme?

Hambakivi on mineraliseerunud ehk kivistunud katt. Katu mineraliseerumine kiviks võib toimuda vähem kui 48 tunniga, seega on tähtis, et peseksime oma lemmikute hambaid regulaarselt – ideaalis iga päev!
Hambakivi põhjustab tihti igemepõletike (kuigi see ei ole reegel – alati ei eelda hambakivi olemasolu igemepõletikku), ebameeldivat lõhna suus ja parodontiiti.
Igemepõletiku vastu aitab kui hambakatt eemaldada või selle hulka vähendada. Kõige tõhusam meetod selleks on hammaste harjamine. Igapäevane harjamine on piisav, et igemepõletik kaoks.

Kuidas see mõjutab minu lemmikut?

Põletik suus võib põhjustada haigusi kogu organismis, seega on koera/kassi üldise tervise huvides, et tema suus poleks põletikke – kahjustuda võivad näiteks süda, neerud või maks.

Isegi juhul, kui hambakivi juba on põhjustanud igemepõletiku, piisab lihtsalt kivi eemaldamisest, et põletik kaoks ilma igasuguse ravita. Kui aga igemepõletik on süvenenud juba parodontiidiks ehk
põletik on levinud igemetest edasi hamba ja igeme vahele hammast kinni hoidvatesse kudedesse ei ole haigust enam võimalik välja ravida. Kivi eemaldamine ja ravimid võivad küll ajaliselt edasi lükata
hammaste kaotamist, aga parodontiidiga koer jääb oma hammastest ilma varem-või-hiljem igal juhul.

Kuidas oma looma suuhügieeni eest hoolitseda ning hambakivist vabaneda?

Nii nagu inimestelgi on ka koertel hammaste harjamine ainuke võimalus hambakatu ja kivi tekkimise vastu võidelda. Harjata tuleks iga päev, minimaalselt piisab 3x nädalas harjamisest. Harjamise juures on kõige tähtsam loomaomaniku tahe ja looma valmidus koostööks – seetõttu tuleks suu katsumise ja harjamisega peale hakata võimalikult noores kutsikaeas.
Hambaid tuleks harjata spetsiaalse Enzymatic hambapastaga – see aitab lõhkuda bakterite barjääri ning jätab suhu põletikuvastaseid aineid. Hambapastat on lihtne hammastele kanda lemmikloomadele mõeldud hambaharjadega või ka näpuga (kuigi harjamine on alati efektiivsem).

Hambakivist vabanemine ehk skaleerimine ja poleerimine.

hambakivi

Ultraheli skeiler (veterinaarne ultraheli hambakivi eemaldus aparaat) on ainus tõestatud moodus hambakivist vabanemiseks. Ultraheli aparaat ei kahjusta hambaemaili, nagu teeb seda lihtsalt mehaaniliselt (kraapimise teel) hambakivi eemaldamine. Lõppviimsitluse käigus poleeritakse (lihvitakse) hamba pind, et tulemus oleks täielikult sile ja puhas. Kivi eemaldamine ei tee olematuks hammaste vähenenud kinnituvust. Hullemal juhul, kui kivi on palju, on vaja kivi eemaldada ka hambajuurtelt ja igemetaskutest – sinna pääseb vaid skeileri abil. Kivi eemaldamine on ajutine – kui sellele ei järgne igapäevast kodust hambahooldust tekib veelgi rohkem hambakivi, parodontiit süveneb (selle olemasolul) ning hammast ümbritsevad ja toetavad koed vähenevad veelgi. Kahjuks jõuavad parodontiit ja hambakivi vahel teha ka nii palju kurja, et loomalt tuleb hambaid eemaldada – hambaid on mõistlik eemalda juhul, kui hambakivi on olnud nii hull, et hambad loksuvad, taskud hamba ja igeme vahel on sügavad.

Sellist ülalnimetatud protseduuri on võimalik teostada ainult rahustuses (narkoosis) loomadele – arst hindab lemmiku tervislikku seisundit enne protseduuride teostamist, samas tuleb siiski arvestada võimaliku riskiga (nagu inimeste puhul võib ka loomadel esineda talumatust narkoosi-ravimite suhtes, küll aga on sellised juhtumid pigem erandid).

KAMPAANIA:

Tule TASUTA hambakontrolli Lemmikupesa kliinikusse ning saa teada, milline on Sinu lemmiku suuhügieen. Detsembris hambakontrollis käinud klientidele hambakivi eemaldamine ja hammaste poleerimine -20%* tavahinnast!
TASUTA hambakontrolli päevad on: 4.12, 6.12, 11.12, 13.12

Leave a Reply