Trimmimine

Mis on trimmimine ning mis erinevused on trimmimisel ja pügamisel?

Mis on trimmimine ja kellele seda tehakse?

Trimmimine (ingl.k. hand stripping) tähendab näppude või abivahenditega (nt. trimmnuga, trimmikivi jne) karva manuaalset eemaldamist ehk kitkumist koera kehalt.

Miks trimmimist vaja on?

Trimmides eemaldatakse vana/surnud karv folliikulist. Karmikarvalised tõud reeglina ise oma karva maha ei aja (kui karv ei ole just nö. üle küpsenud) ja seetõttu on vaja seda eemaldada kitkumise teel. See on ka põhjus, miks karmikarvalised tõud üldjuhul karva ei aja. Kui vana karv jääb koera kehale liiga kauaks võib see tekitada nahavaevusi (sügelus, kõõm, liigne rasueritus jne) ja tekitada koerale ebamugavust – seega tuleb karva trimmida regulaarselt.

Milliseid koeri trimmitakse?

Üldjuhul trimmitakse karmikarvalist tõugu koeri – terjerid, šnautserid, karmikarvalised taksid, mõned linnu-/jahikoerad jne. Trimmitakse ka näiteks spanjeleid, kuid neil ei kitkuta karvu sama tehnikaga, kui karmikarvalisi tõuge ning neid trimmitakse vaid teatud “strateegilistest” kohtadest.

Kas trimmimine on koerale valus?

Trimmimine ei ole koerale valus, kui kasutatakse õiget tehnikat ja vahendeid. Samuti on väga oluline trimmimise juures ajastus. Kuna koera karv kasvab tsüklitena tuleb trimmimist ajastada – seda saad küsida oma koera groomerilt, kuidas seda oleks just Sinu koera puhul kõige mõistlikum teha. Üldiselt tunneb groomer koera karva struktuuri ja välimuse järgi ära, milline on “valmis” karv ja millist karva on veel vara trimmida.
Meilt küsitakse tihti, et mis tunne koeral on, kui teda trimmitakse. Kujutate kindlasti ette, mis tunne on näiteks kulme kitkuda – päris selline see tunne ei ole. Miks? Sest inimesel kasvab ühest folliikulist välja üks karvake, koertel võib see arv olla 20-30 karva. Kuna koera karv kasvab tsüklitena eemaldatakse kitkudes vaid need karvad, mis on juba vanad/surnud. Samas aga kulme kitkudes tõmbame me hoolimata karva elueast välja selle, mis meile “ei meeldi”, seetõttu tekitab see vahel ka rohkem ebamugavust.
Peale trimmimist võib koera nahk olla pisut roosakas kuid peale trimmimist töödeldakse nahka rahustavate šampoonide/kosmeetikaga ning punetus kaob päeva-paari jooksul. See on normaalne reaktsioon ning ei pruugi esineda kõigil koertel.

Kodukoera ja näitusekoera trimmimise erinevused.

Kui Sul on kodus pere lemmikuks westie, jack russell või mõni muu karmikarvaline koer võib trimmimist teha vastavalt sellele, kuidas Sinu groomer soovitanud on – üldjuhul jääb trimmimise sagedus 2-4 kuu vahemikku. Mida tihemini koera trimmida, seda enam “kihte” Sinu koera karvale kasvab – nii ei pea koera alati “paljaks” trimmima. Trimmimise sagedus on täielikult individuaalne iga koera ja tõu puhul ning tihti mängib ka rolli koerte sugu, jooksuajad, toitumine, aastaajad jne. Suurt tähtsust omab ka, kui palju aluskarva antud koeral on ja millise tihedusega see on. Kui Sa pole kindel, kas Sinu koera oleks õige aeg trimmida või mitte, pea kindlasti nõu mõne asjatundliku groomeriga!

Näitusekoertega on aga pisut teine lugu…
Karmikarvaliste näitusekoerte trimmimist ajastatakse täpselt ja nende karva hooldatakse väga regulaarselt, et koer oleks aastaringselt valmis astuma näituseringi ning tema keha kataks kaunis, ühtlane ja läikiv karvkate. Näiteks mõningaid terjeri-tõuge tuleb trimmida isegi 1-2 korda nädalas, et säilitada nende kaunist näitusekonditsiooni.

Trimmimise ja pügamise erinevused.

Nagu eelpool mainitud, on trimmimine näppude või spetsiaalsete tööriistade abil karva kitkumine, pügamine aga tähendab karva masina või kääridega lõikamist. Need on kaks väga erinevat toimingut ning eeldavad ka erinevat ettevalmistust.
Tänapäeval on väga populaarne teha karmikarvalistele koertele, kes näitustel ei käi, just masina/käärilõikust – siiski ka see eeldab vana/surnud karvade eemaldamist enne pügamist! Küll aga tuleb arvestada, et pügamine muudab karmi karva pehmemaks ja vatisemaks ning seda tuleb tihemini kammida/hooldada. Samuti kaob karmi karva omadus end “ise puhastada .
Kindlasti tuleks oma koera karvahoolduse mooduse valimisel silmas pidada, et kui karm karv on juba pügatud masinaga, on uuesti trimmimisele vahetada väga keeruline ja pikk protsess, seega kaalutle hoolikalt, kas soovid kunagi oma koeraga proovida näitusel osalemist või lihtsalt eelistad pigem tõule omast karmi karva.

Kas trimmimine või pügamine, kumba valida?

Näitusekoerte omanikel ei ole valikut – tuleb valida trimmimine ja seda võimalikult regulaarselt, et kasvatada kihte.
Perelemmikute omanikud võivad valida mõlema variandi vahel, sõltub pererahva eelistustest. Kui Sulle meeldib oma koera seljas karget karmi karva silitada, tuleb jääda tõule omase karvahoolduse juurde. Kui aga eelistad pehmemat ja siidisemat koera, keda kaissu võtta, võid valida ka pügamise, kuid see eeldab tihedamat salongis käimist, et soeng ikka korras püsiks ja koer “oma tõu moodi” välja näeks 🙂 .
Kuna trimmimine on füüsiliselt groomerile väga kurnav töö, siis see protseduur on ka tihtilugu aeganõudvam kui pügamine kuid selleks, et saavutada tõuomase “soengu” sarnasusi, peab groomer siiski oskama hinnata koera anatoomiat ja karva struktuuri (mida on võimalik antud karvast vormida, kui pikk või lühike soeng koerale sobiks jne.).

Järgnevalt mõned näited trimmitud ja pügatud koertest.

Trimmitud Westi Highlandi terjer näitusel (pilt: Google)
Westie

Pügatud West Highlandi terjeri kutsikas “kodusoengus” (pilt: Lemmikupesa)
Westie kutsikas

Trimmitud karmikarvaline Jack Russelli terjer (pilt: erakogu, Kristine M. Airenne)
JRT

Trimmitud Dandie Dinmonti terjer (pilt: erakogu, Hanne Tuomenoksa)
DDT

Pügatud Westie ja trimmitud Jack Russell (pilt: Lemmikupesa)
WestieJRT

Leave a Reply